OORSPRONG PUMA AYNI

De familie Puma komt oorspronkelijk uit het bergdorp Huacahuasi, een kleine dorpsgemeenschap op 3.800 meter hoogte in het Andesgebergte. De hooglandindianen leven in het ritme van de natuur en spreken nog altijd de oude indianentaal, het Quechua. Het leven in de Andes is rijk aan tradities, maar ook bikkelhard. Veel ouders kunnen niet voor hun kinderen zorgen en als ze de mogelijkheid hebben om hun kinderen naar familie in de vallei of stad te sturen, doen ze dat.

Een nieuw leven in de Heilige vallei

Dertig jaar geleden verhuisde Hilaria (1950 – 2016), door haar kleinkinderen ook wel Mama Grande genoemd, naar Ayllupampa, iets buiten Urubamba. Zij had met de verhuizing een duidelijk doel voor ogen: onderwijs en een toekomst voor haar familie, zodat haar kinderen en kleinkinderen op eigen kracht een onafhankelijk leven zouden kunnen leiden. Een ambitieus doel. Veel Quechua-indianen zijn analfabeet en door het gebrek aan opleiding is de kans op een betaalde baan erg klein. Veel (jonge) Quechuamannen werken als drager op de Inca-trail of als seizoensarbeider. Mama Grande slaagde erin een deel van haar inkomen te verdienen dankzij haar prachtige weefwerken.

Mama Grande zorgde jarenlang voor de kinderen van haar overleden zoon en voor de kleinkinderen uit de bergen. Na haar overlijden leefden de kinderen in extreme armoede. Er was nauwelijks geld voor voedsel, dus laat staan voor kleding, gezondheidszorg en scholing. De eerste jaren hebben we een deel van die zorgen overgenomen en de kleinkinderen in elk geval ondersteund met gezonde voeding. Om hen een stabiele toekomst met onderwijsmogelijkheden te bieden, hebben we Stichting PUMA Ayni opgericht.