De Heilige Vallei van de Inca’s

Pisac, Chinchero, Moray, Salineras, Urubamba en Ollantaytambo

De Heilige Vallei strekt zich uit van het stadje Pisac, langs Calca, Yucay en Urubamba tot aan Ollantaytambo. Het is de vallei van de Vilcanotarivier of de Río Urubamba, die voorbij Ollantaytabo doorloopt in de richting van Machu Picchu.

Het is een zeer vruchtbare vallei waar de Inca’s veel van hun heiligdommen en ceremoniële centra oprichtten. Vanwege de rijke Incahistorie is dit één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Peru. Hier liggen de Archeologische complexen van Pisac, Ollantaytambo, Chinchero, de landbouwterrassen van Moray en de zoutpannen van Salineras. Indrukwekkende plekken waar mensenhanden eeuwen geleden prachtige bouwwerken maakten.

Het landschap is adembenemend, vooral het uitzicht op de besneeuwde toppen van de Pitusiray, de Sawasiray, de Chicón en de Pumahuanca is indrukwekkend. Een groot deel van de bevolking houdt sterk vast aan de traditionele leefwijzen, dat komt tot uiting in de taal die gesproken wordt (de inheemse taal Quechua), de kleding, de manier van landbewerking en de feesten en processies.

Pisac | Boven Pisac verrijst de berg Cerro Kuntur, waarop de Incaruïnes van de stad Pisac liggen met burchten, heilige plaatsen, woonhuizen en graven. Een schitterend complex met een geweldig uitzicht over de landbouwterrassen op de heuvels eromheen, Pisac en een deel van de Heilige Vallei. Op het kerkplein is dagelijks een kleurrijke markt.

Chinchero | Chinchero ligt aan de weg van Cusco naar Ollantaytambo. Vooral op zondag is een bezoek aan dit stadje de moeite waard vanwege de lokale markt. Het stadje heeft een mooi koloniaal kerkje en indrukwekkende Incaterrassen.

Moray | De landbouwterrassen van Moray waren in de tijd van de Inca’s een belangrijk centrum van landbouwexperimenten.

Salineras | De zoutpannen van Maras zijn al sinds Incatijd in gebruik. Zout water stroomt uit de grond en wordt opgevangen in bassins die opdrogen in de zon. Dat zout wordt verzameld en op de lokale markt verkocht.

Urubamba | Het dorpje Urubamba ligt in het hart van de Heilige Vallei van de Inca’s en heeft een aangenaam klimaat vanwege zijn ligging in het dal en aan de rand van het tropisch regenwoud. Vandaar dat het ook wel de ‘Perla del Vilcanota’ (parel van de Vicanotarivier) wordt genoemd of de ‘stad van de eeuwige zomer’.

Van hieruit is het mogelijk om diverse dagtours te maken. Het treinstation Ollantaytambo, het beginpunt voor je bezoek aan Machu Picchu ligt op slechts 20 minuten afstand.

Ollantaytambo | Ollantaytambo is een sfeervol, klein stadje. Op het dorpsplein komen de hooglandindianen uit de hoger gelegen dorpen samen. Hier kun je heerlijk rondlopen in de kleine straatjes met prachtig uitzicht op de Incaruïne van Ollantaytambo, gebouwd in de vorm van een lama. Uniek is het bewaard gebleven stratenplan van de oorspronkelijke Incanederzetting.

De Heilige Vallei van de Inca´s

Tours in de Heilige Vallei:

Bezoek de Incaruïnes in de Heilige Vallei van de Inca’s.

Pisac

Chinchero

Landbouwterrassen van Moray

Zoutpannen van Maras

Ollantaytambo