Traditioneel leven hoog in de Andes

leven op vierduizend meter hoogte in het Andesgebergte in Peru is bikkelhard. Mist en kou teisteren de indianen die er wonen. In het regenseizoen zwellen de bergrivieren aan en verandert het landschap in een enorme modderpoel.

De Quechua families hebben doorgaans veel kinderen die van jongs af aan meehelpen met kleine dagelijkse klusjes in en om het huis: ze verzamelen gedroogd lamapoep om op te koken, halen water voor moeder, schillen de aardappels of weiden de dieren. Daarnaast is het verzorgen van de ouders een van de belangrijkste taken van de kinderen.

De huizen zijn eenvoudig. Ze zijn gebouwd met stenen uit de omgeving en het dak is bedekt met een stevig berggras dat hoog in de bergen groeit. Het traditionele huis heeft één ruimte waarin gekookt, geslapen en geleefd wordt. In een hoek is een eenvoudige kookplek waaromheen de familie tijdens het eten zit, de vacht van de lama en alpaca doet dienst als matras en stoel.

De Quechua indianen leven in het ritme van de natuur, zodra het buiten licht wordt staan ze op en al vroeg op de avond, als het vuur waarop gekookt wordt gedoofd is, gaat men slapen.

Veel hooglandindianen spreken nog altijd de inheemse taal, Quechua en kunnen niet lezen of schrijven. In de praktijk is er nauwelijks onderwijs in de indianengemeenschappen. Veel jonge indianen kinderen gaan niet naar school en moeten thuis mee helpen. 

De dagelijkse werkzaamheden van de hooglandindianen draaien om de productie van de aardappel, de basis van elke Peruviaanse maaltijd. Ook het verzorgen van de dieren staat in dienst van de aardappel, want voor een goede aardappeloogst is het noodzakelijk de arme gronden te bemesten met de keutels van de alpaca’s en lama’s. Daarnaast dienen de dieren als lastdier en geven ze de hooglandindianen vlees en wol die verwerkt wordt in de traditionele klederdracht en producten voor dagelijks gebruik zoals zakken om de aardappels in te vervoeren en touwen om deze op de rug van de lama vast te binden.

Wil je het leven hoog in de Andes ervaren?

Tijdens het bezoek aan het bergdorp Huacahuasi ervaar je het dagelijks leven hoog in de Andes. Je leeft in hun ritme, overnacht in het huis van een lokale Quechua familie, kookt en eet samen met de familie. Afhankelijk van het seizoen kun je helpen bij het planten of rooien van de aardappels, of het knippen van de wol van de alpaca’s, of bekijk het weefwerk van Florentina, de vrouw des huizes.

Deze tour is een mooie combinatie van natuur, wandelen, traditie en textiel. De omstandigheden zijn eenvoudig maar de grote gastvrijheid van de lokale bevolking, het gevoel van vrijheid, de heerlijke maaltijden en de ervaring van een compleet ander leven maken deze ervaring tot een om nooit meer te vergeten!