Verblijf bij Octavio en Lisette in Urubamba

Het dorpje Urubamba ligt in het hart van de Peruaanse Andes, in de Heilige Vallei van de Inca’s. Een goed uur rijden van de oude Inca hoofdstad Cusco. Het is een heerlijk dorp om te verblijven: de mensen zijn vriendelijk, het klimaat is er het hele jaar door aangenaam en het ligt op een fijne hoogte om te acclimatiseren, 2.850 meter hoogte.

Vanwege de rijke Incahistorie is dit één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Peru. Hier liggen de Incaruïnes van Pisac, Ollantaytambo, Chinchero, de landbouwterrassen van Moray en de zoutpannen van Salineras. Indrukwekkende plekken waar mensenhanden eeuwen geleden prachtige bouwwerken maakten. Het treinstation Ollantaytambo het beginpunt voor je bezoek aan Machu Picchu  ligt op slechts 20 minuten afstand.

Net buiten Urubamba wonen Octavio en Lisette op het schitterende terrein Yana Allpa – zwarte aarde – waar ook het gastenhuis staat. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen, te genieten van de cultuur en natuur en je op te laden met nieuwe energie.

Het gastenhuis bestaat uit een ruime woonkamer met openhaard, keuken, ruime badkamer met douche en wastafel, apart toilet, drie tweepersoons slaapkamers en een eenpersoons slaapkamer.

Liefde voor Yana Allpa

Er zijn plekken op aarde waar je altijd wel wilt blijven. Yana Allpa is zo’n plek. Het is het terrein waar Lisette en Octavio wonen, met hun honden, lama’s en kat Michi. Komt het door de kleurrijke bloemen, de vrolijke lampionnen in de boom of de kolibrietjes die af en aan vliegen voor verse nectar? Of zijn het de bergen die vanaf elk plekje op het terrein voelbaar, vriendelijk aanwezig zijn?

Ik weet het niet. In de vijf weken dat ik op het terrein logeerde, op de veranda zat, wasjes ophing, sla plukte, muurtjes verfde en genoot van de vriendschap met Octavio en Lisette, heb ik het me regelmatig afgevraagd. Nu, alweer een half jaar later, zie ik mijn tekeningen van de Heilige Vallei, waar Urubamba en dus ook Yana Allpa in ligt. En mijn schetsen van de indrukwekkende bouwwerken waar de Inca’s (en hun voorgangers) de zon, maan, sterren, het water, de bergen en haar goden eerden. Het is een magische vallei. Een bron waaruit leven geboren wordt. Ik weet nog dat een populaire reisgids over de Sacred Valley schreef: ‘which they took to be a representation of heaven on earth’. Misschien zat daar toch een kern van waarheid in.

Nelly Dijkstra