Hieronder vindt u informatie voor uw reis aan Peru. U leest over de medische zorg, uw uitrusting en reisdocumenten. 

 

Uitrusting

Uit eigen ervaring raden wij u aan om bij het inpakken van uw bagage goed na te denken wat u echt mee wilt nemen. Neem bij voorkeur geen waardevolle of onvervangbare spullen mee. Probeer zo licht mogelijk te reizen. In de steden en in de hotels is het mogelijk om kleding te laten wassen.

Reisdocumenten | Paspoort en visum

Voor een bezoek aan Peru hebt u een geldig paspoort nodig dat na aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. Voor een bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met een Peruaanse ambassade.

Medisch paspoort

Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument, maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij onder andere uw huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Narcoticawet vallen, is een aparte vergunning nodig. Meer informatie vindt u op EMP en www.douane.nl.

Geld

De munteenheid van Peru is de Nuevo Sol (PEN) die is onderverdeeld in 100 céntimos. Er zijn munten in omloop van 10, 20 en 50 céntimos en van 1, 2 en 5 sol. Bankbiljetten zijn er ter waarde van 10, 20, 50, 100 en 200 sol.

Op 2 januari 2017 was de koersinformatie: 1 € = 3,46 Peruaanse Sol (PEN); 1 PEN = € 0,28.

De Peruaanse Sol is een incourante geldsoort en is daarom buiten Peru niet of nauwelijks verkrijgbaar.

Geldautomaten

In bijna alle Peruaanse steden zijn geldautomaten aanwezig die geschikt zijn voor bankpassen met het logo Maestro en Cirrus. Rekent u echter niet alleen op deze pinmogelijkheden. Storingen komen voor en zijn altijd ongelegen.

Betaalmiddelen

Neem daarom altijd cash Amerikaanse dollars (USD) of euro’s en eventueel een creditcard mee. Houdt u er rekening mee dat men alleen gave dollarbiljetten zonder scheuren of krassen accepteert. Ook accepteert men niet makkelijk kleine coupures van 1 en 5 USD, omdat deze door de Peruanen moeilijk zijn om te wisselen in soles. Wij adviseren u na aankomst op de luchthaven van Lima wat geld te pinnen of cash euro’s of USD in soles om te wisselen. Neem niet te veel contant geld mee.

Tips en fooien

Het is in Peru gebruikelijk om fooien te geven; vaker dan in Nederland. Aangezien de lonen dermate laag zijn, is een fooi een welkome aanvulling op het inkomen. Fooien geeft men in het algemeen in restaurants, in hotels, aan chauffeurs, aan het team dat met u mee gaat naar de hooglanden en aan uw gids.

Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, zoals ‘reizigersdiarree’ veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.

N.B.
Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook ‘medisch paspoort’).

N.B.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hoogteziekte

Tijdens uw reis in Peru verblijft u op 2.800 tot 3.800 meter en kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hoger in de bergen kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, zoals braken, duizeligheid of hartkloppingen, moet u afdalen en/of een arts raadplegen. Hebt u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk, hartziekten of andere medische aandoeningen, dan raden wij u aan vóór uw reis te overleggen met uw arts in Nederland.

Vaccinatie

Gele koorts-vaccinatie wordt aanbevolen voor een verblijf in junglegebieden lager dan 2.300 m en is verplicht wanneer uw aankomst in Peru valt binnen 6 dagen na vertrek vanuit een land/gebied waar gele koorts heerst. Dus strikt genomen is een gele koorts-vaccinatie voor onze reizen niet nodig.

Een DTP-vaccinatie, tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio wordt aanbevolen, evenals bescherming tegen Hepatitis A. Hepatitis A wordt overgedragen via voedsel en drank.

Gezien wij geen medische bevoegdheid hebben, moet u zelf de verstrekte informatie evalueren met een bevoegde arts of medische autoriteit. Vaccinaties kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het reisprogramma mee, zodat uw arts kunt zien in welk gebied u reist.

EHBO

PUMA trekking beschikt over een EHBO-doos.

U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand en een zonnebril.

Medische zorg in Peru

In de stad Cusco is een aantal goede privé ziekenhuizen. Houdt u er echter rekening mee dat medische zorg vaak vooraf betaald moet worden.

Verzekering

Een goede reis-, ziektekosten-, en repatriëringsverzekering is erg belangrijk. Zowel bij annulering vóór het vertrek als bij problemen tijdens de reis kunnen de kosten hoog oplopen. In zo’n geval is het maar best om goed verzekerd te zijn!

Vliegreis

Wij raden u aan om rechtstreeks met KLM van Amsterdam naar Lima te vliegen. De vliegtijd is ongeveer 12 uur. Goedkoper is om met een overstap in Parijs, met KLM naar Lima vliegen. Voor actuele prijzen kunt u de website van KLM raadplegen, www.klm.com.

De volgende morgen vliegt u met een binnenlandse vlucht van Lima naar Cusco (vliegtijd is ruim een uur). Er zijn diverse vliegmaatschappijen die deze vlucht aanbieden: TACA, LAN, Peruvian Airlines, STAR Peru.

U kunt voor het regelen van uw heen- en terugreis contact opnemen met een reisbureau bij u in de buurt. Goedkoper is om de vluchten online te kopen.