Inspiratie Textielreis 

Heilige Vallei van de Inca’s – Pisac – Moray – Salineras – verfles in de hoge jungle – warmwaterbronnen Lares – homestay Huacahuasi – Ollantaytambo – Machu Picchu – Chinchero – Cusco

Programma van dag tot dag

dag 1 | reizen naar Urubamba | middag vrij

Via Lima reis je met een binnenlandse vlucht naar de oude Incahoofdstad Cusco. Na aankomst word je welkom geheten door PUMA trekking en naar het hotel in Urubamba gebracht, waar je drie nachten verblijft.

Urubamba ligt 60 kilometer ten noorden van Cusco in de Heilige Vallei van de Inca’s: El Valle Sagrado. Het is een heerlijk dorp om te verblijven: de mensen zijn vriendelijk, het klimaat is er aangenaam en het ligt op een fijne hoogte, onder de 3.000 m

dag 2 en 3 | dagtrips vanuit Urubamba

Vanuit Urubamba bezoek je de Incaruïnes en de kleurrijke markt van Pisac. De dag erna reis je naar de landbouwterrassen van Moray en zoutpannen van Salineras en lunch je bij een traditionele Quechua familie die prachtig geweven textiel maakt.

dag 4 – 6 | verfles in de hoge jungle | bezoek warmwaterbronnen Lares

Voor de workshop ‘Verfles in de hoge jungle’ reis je naar het dorpje Parobamba waar verfmeester Daniel Soncco Gayoso woont. De komende dagen verblijf je bij de familie.

De hooglandindianen gebruiken planten uit hun directe leefomgeving voor het verven van de wol. Het bereik aan natuurlijke kleuren is verbluffend; van goudgeel, oranje, bloedrood, legergroen, olijfgroen tot aquamarijn blauw groen.

Naast de verflessen met plantmateriaal en cochenille luizen, maak je prachtige wandelingen in de omgeving waarbij je de planten leert kennen in hun natuurlijke omgeving.

Dag 6 reis je na de lunch per privé taxi naar Lares (3.200 meter hoogte) in de Lares Vallei waar je kan genieten van de warmwaterbronnen. Overnachting in het hostal bij de warmwaterbronnen.

dag 7 en 8 | bezoek aan het bergdorp Huacahuasi

De komende twee dagen bezoek je het bergdorp Huacahuasi (3.800 meter hoogte), dat zeer authentiek is gebleven. Na het ontbijt reis je per privé taxi over de onverharde weg van Lares naar Huacahuasi waar je na de lunch een bandje leert weven op een eenvoudig heupweefgetouw. Dag 8, in de ochtend heb je de mogelijkheid om alpacawol te leren spinnen en twijnen met een spintol. Eind van de ochtend reis je per privé taxi van Huacahuasi naar Ollantaytambo (2.700 meter hoogte) in de Heilige Vallei.

dag 9 | vrije dag in Ollantaytambo

Ollantaytambo is een sfeervol, klein stadje. Hier kan je heerlijk rondlopen in de kleine straatjes met prachtig uitzicht op de Incaruïne van Ollantaytambo, gebouwd in de vorm van een lama. Uniek is het bewaard gebleven stratenplan van de oorspronkelijke Incanederzetting.

dag 10 | privé tour Machu Picchu, 2 1/2 – 3 uur

Vroeg in de ochtend reis je met de trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes, het startpunt voor je bezoek aan Machu Picchu. In 2007 is Machu Picchu verkozen tot een van de zeven wereldwonderen. De ontdekking van deze stad geldt als een van de belangrijkste archeologische vondsten van de twintigste eeuw. Niet alleen is de stad met haar verschillende gebouwen indrukwekkend, ook is het de spectaculaire ligging die deze plek zo bijzonder maakt.

dag 11 – 13| bezoek Chinchero en Cusco

Dag 11 reis je via het stadje Chinchero dat een rijke textieltraditie heeft, naar Cusco, de oude Incahoofdstad, ‘de navel van de wereld’. In Cusco breng je de laatste dagen van de reis door. Het is een heerlijke stad om te verkennen. Dag 12 bezoek je de Incaruïnes Sacsayhuaman, de gezellige wijk San Blas, de straatjes met eeuwenoude Incamuren, de Plaza de Armas met de kathedraal en de zonnetempel Coricancha. Dag 13 is een vrije dag en kun je zelf de stad ontdekken.

dag 14 | terugreis naar Nederland