Geesje van Reenen

Posted by on mrt 23, 2016 in Blog | No Comments
Geesje van Reenen

Geesje van Reenen | januari 2016

Cultuur- en Textielreis

Na twee prachtige weken door Peru getrokken te hebben, was het heerlijk om een weekje bij Octavio en Lisette in hun guesthouse te logeren. Een ruim huis, van alle gemakken voorzien, met eromheen een mooie grote tuin. Deze enclave van rust ligt in een landelijke omgeving op wandelafstand van het dorpje Urubamba. In de omgeving kun je prachtige wandelingen maken.

Ik heb veel geleerd van Octavio tijdens onze tochten o.a. naar Pisac, Moray, Maras, en diverse Inca locaties, waaronder de Machu Picchu. Vooral de wandeling van Moray naar het dorpje Maras en de zoutwinning was prachtig, met schitterende uitzichten op de reuzen van de Andes. Daarnaast heb ik in het atelier de techniek van het bandweven en de kleurrijke borduurtechniek uit Ayacucho geoefend.

Octavio is zeer bevlogen, en vertelt veel over zijn cultuur. Samen met Lisette hebben zij veel kennis en vaardigheden in huis om de waarde en de betekenis van de textiel in de Peruaanse cultuur met enthousiasme over te dragen. Over de rokbanden met kleurrijke, ingewikkelde weefmotieven, de patronen in de gebreide muts die de landbouwkalender verbeelden, de omslagdoek die per dorp verschilt in kleuren en motieven, etc.

Ik hoop weer bij jullie langs te komen, en dan in het droge seizoen, zodat we hoog de bergen in kunnen gaan om o.a. jullie eigen kudde alpaca’s te gaan zien.
Dank jullie wel voor de mooie ervaringen en de gastvrijheid. En tot ziens.
Geesje

Leave a Reply